Tilaa Marikan ystävät -uutiskirje

Lahjaksi saat Viisas vastaus -äänikirjan

Tee testi

Pitäisikö vai ei?

Jaa artikkeli

Olisiko aika käyttää aikaa muuhunkin kuin tuskastuttavaan pähkäilyyn? Voisiko sittenkin olla niin, että viisas tekee päätöksen ilman loputonta jahkailua, vaikka ei ole varma, onko se ’oikea’? Kuka sitä paitsi päättää, mikä on paras vaihtoehto juuri minulle ja/tai sinulle, juuri nyt?
Näitä asioita olen pähkäillyt koko kesän. Turhaa stressiä turhan tärkeistä asioista.

Päättämättömyys on piinapenkki, johon niin moni meistä asettuu vapaaehtoisesti. Uudelleen ja uudelleen. Kun ei vain pysty valitsemaan varmasti oikein. Kun pitäisi päättää mutta kuka nyt väärää päätöstä haluaa tehdä. Kun on sitä paitsi niin paljon vaihtoehtoja, ettei pää pysy kasassa edes talouspaperiröykkiöiden edessä. Mistä ihminen voi tietää, onko valinta sittenkin se paras, viisain ja kestävin? Tai edes halvin.

Kesäkuu ja heinäkuu kuluivat minulta rattoisasti hikisen pähkäilyn merkeissä. Listallani oli kaksi elämää suurempaa päätöstä.
1. Minkä väriseksi teen uudet nettisivuni?
2. Minkä värisen leningin laitan omiin häihini?

Tätä lukiessa nettisivut ovat jo nähtävissä ja sinä voitkin tehdä omat päätöksesi – olisiko Marikan sittenkin kannattanut käyttää vähän vähemmän värejä tai peräti jättää vaaleanpunainen kokonaan pois.

Hääni ovat vielä edessä ja tämän blogin lopussa on ratkaisuni juhlamekon valintaan. Sitä ennen haluaisin kuitenkin hetken pohtia kanssasi tätä päättämättömyyden sietämätöntä tuskaa. Olen nimittäin aina pitänyt itseäni nopeana ja selkeänä valintojen tekijänä. En enää. Olenko yksin vai onko maailma kallistunut lopullisesti niin vinksalleen, että kaikki varma on valunut jonnekin bittiavaruuteen. Se kuluttaa ja on sitä paitsi aika älytöntä ajanhukkaa.

Väärää valintaa ei taida oikeastaan edes olla. Kuka tietää, mikä loppujen lopuksi tässä ikuisuuden aikajanalla on väärin ja mikä oikein. Lopputulos kun on aina auki. Eli saattaisi olla ihan fiksua tehdä aika reippaasti näitä elämää suuremmaksi muodostuneita arjen pikku päätöksiä. Varsinkin sellaisia, jotka eivät heilauta aurinkokuntaamme mihinkään suuntaan. Ehkäpä voisimme muotoilla epävarmuutemme kysymykseksi: ” Mikä mahtaisi olla viisain tai edes kohtuullisen hyvä valinta juuri nyt?”. Ikioma kokemukseni on se, että kyllä meillä on joku ihan ihmeellisen älykäs sisäinen ymmärrys, joka vastaa. Kunhan me vain kysymme ja maltamme kuunnella vastausta hiljaa. Ja hoputtamatta.

Yön kohtuullisen hiljaisena hetkenä kuulen sekä viilentimen hurinan, että oman valitettavan toimeliaan mieleni kohinan. Sen, joka pohtii ikuisuuskysymyksenä häämekkoni väriä ja sitä miltä tällaisen oikeasti kypsässä iässä olevan morsiamen ’tulisi’ näyttää. Näihin hetkiin on varattuna yllä oleva viisas kysymys ja aina välillä älyän sen itselleni esittää.

Vastaus on aina jäätävän selkeä – ’Chill out!’ tai välillä ihan kotimaisella kielellä ’Nyt pää kylmäksi!’. Jatkoakin seuraa: ’ Voisitko nyt hyvä nainen keskittyä olennaiseen?’ Aamulla yritän muistaa, että olennainen on aina hyvä valinta. Päätän päättäväisesti ja oikeasti ilman pitäisi-jossittelua, että sekä nettisivujen keltaisen oikea sävy että häämekkoni värimaailma ovat iloisia ja hyvin vaarattomia päätöksiä. Ne eivät ansaitse stressipisteitä. Olennainen hukkuu.

Voisinko ja osaisinko jatkossa keskittyä tuskailemaan vain ja ainoastaan elämää uhkaavissa tilanteissa miettimään ja kysymään itseltäni, mitä pitäisi tehdä?
Tai ehkäpä silloinkin, ja juuri silloin kannattaa chillata ja kysyä viileän rauhallisesti sisäiseltä viisaudeltaan, mikä olisi nyt ja tähän tilanteeseen paras valinta. Stressisähläily, pähkäily, paniikki, vitkuttelu ja vatvominen ovat ylellisyyksiä, joihin minulla/meillä ei ole varaa. Ne kuluttavat energiamme ja se vasta on tyhmää. Energiaa me tarvitsemme enemmän kuin koskaan. Säästäkäämme sitä olennaisille asioille.

Lämmöllä, Marika

Ps. Häämekkoja on valmiina (onneksi vain) kaksi. Yksi entinen, yksi upouusi. Päätin, että ennen juhlapäivää heitän lanttia Viisas vastaus -kortin numero 10 neuvon mukaisesti. Annan kolikon ratkaista. Toinen mekoista on kruuna, toinen klaava. Jos voittava kolikko ei miellytä vastauksellaan, valitsen sen toisen mekon. Kolikko ei päätä mitään. Sen teen minä.

HUOM!

Nyt voit hyödyntää päätöksenteossasi Viisas vastaus -kortteja sekä perinteisenä, ihanana korttipakkana tai ihan uusina puhelinsovelluksina (niitä appeja). Voit ostaa helposti ja alle kympillä näppärän ja kivan sovelluksen sekä Google Playsta että Appstoresta (tulossa).

Jaa somessa

Lisää luettavaa

Seuraa Facebookissa

Katso YouTubessa

Tilaa Marikan ystävät -uutiskirje

Lahjaksi saat Viisas vastaus -äänikirjan (arvo 24,90 €)

Tilattuasi uutiskirjeen saat vahvistusviestin sähköpostiisi. Mikäli et löydä viestiä saapuneista, niin tarkista myös roskapostikansio. Voit halutessasi perua uutiskirjeen tilauksen uutiskirjeestä löytyvästä “Peru uutiskirjeen tilaus” -linkistä.